Huller i tænderne (caries)

Hvad er caries?

Hvis der opstår et hul i tanden (caries), er en fyldning nødvendig for at genskabe tandens tilstand. En fyldning – også kendt som en plombe – er en erstatning for manglende tandsubstans. Huller i tænderne kan variere i størrelse og udseende og det er derfor vigtigt, at forebygge udviklingen af hullet ved at overholde regelmæssige tandlægebesøg.

Hvorfor får jeg caries?

Caries kan opstå ved indtagelse af usund kost og dårlig mundhygiejne. De store syndere er sukker og visse typer kulhydrater og medicin, som sætter sig på tænderne. Hvis disse ikke bliver fjernet, øges risikoen for huller i tænderne. Ved jævnlige tandlægebesøg kan du bremse udviklingen af huller i tænderne.

Caries opstår yderligere ved en længerevarende tilstedeværelse af bakterier og sukker. Bakterierne omdanner sukker til syre, som opløser tandens emalje og derved får man huller i tænderne.

Hvordan undgår jeg caries?

Begyndende huller i tænderne kan ikke nødvendigvis mærkes – så selvom jævnlige besøg i tandlægestolen kan virke unødvendige, når man ikke selv kan mærke problemet, kan det have en stor betydning for din tandsundhed på den lange bane. Hvis tandlægen opdager en begyndende cariesskade, kan du få råd og vejledning om mundhygiejne, kost og fluor, så du bedst muligt kan opretholde en god tandsundhed.

Udover tandlægebesøg, kan du forebygge huller i tænderne gennem:

  • Daglig rengøring af tænderne med en tandpasta med fluor, da fluor beskytter tænderne mod syre
  • Børste tænder morgen og aften i to minutter hver gang
  • Brug cirka 1 cm tandpasta med fluor på tandbørsten og undlad at skylle mund efter tandbørstning
  • Supplér tandbørstningen med mellemrumsbørste/tandtråd/tandstikkere til at fjerne bakterier mellem tænderne
  • Drik vand efter indtagelse af føde- og drikkevarer for at skylle sukkeret væk

Hvordan føles caries?

Til at starte med opleves der ikke nødvendigvis ubehag ved huller i tænderne før hullet udvikler sig. Efterhånden som hullet udvikler sig, kan symptomerne tage til, f.eks. ved tandpine, jag i tænderne ved indtagelse af koldt og varmt, samt øget følsomhed i tænderne. I værre tilfælde kan man se hullet i tanden.

Oplever du tandsmerter, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os her.

Behandling af caries

Cariesbehandlingen varierer alt efter hullets størrelse og alvorlighed, samt tandens tilstand. Ved større cariesskader er det nødvendigt at bore og fjerne det syge tandvæv, hvorefter man kan lave en fyldning. På den måde opnår man en hel tand med gode tyggeevner igen.

Hos Tandlægehuset Høruphav laves fyldningerne typisk med plast, da det æstetisk minder om naturlige tænder og har stærke materialemæssige egenskaber. Ved genopbygning af stærkt beskadigede tænder kan fyldningen laves med guld eller porcelæn.

Se priserne for en fyldning.

Skriv til os
info@tandlaege-als.dk

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Hos Tandlægehuset Høruphav vil du blive mødt af en dygtig og anbefalet tandlæge, som også gerne tager imod patienter fra Sønderborg, Lysabildskov og Als.