Tandkroner og -broer

Ved tænder som ikke kan repareres vha. en fyldning, anbefaler vi en tandkrone eller -bro.

Hvad er en tandkrone?

For at beskytte den naturlige tand benyttes en tandkrone, der dækker tandens øverste del og omslutter denne. En krone er en holdbar investering, da kronen får støtte fra din naturlige tandrod og derved føles som en naturlig tand.

En tandkrone kan laves i en farve, som passer til farven på de resterende tænder. På den måde opnår du et æstetisk naturligt resultat, hvor kronen ikke skiller sig ud.

En tandkrone kan fremstilles i guld, rent porcelæn, eller en kombination af metal og porcelæn (metalkeramik). Din tandlæge vil ud fra din individuelle situation anbefale en passende type krone.

Hvad er en tandbro?

Hvor en tandkrone kun styrker én tand, bruges en tandbro til at erstatte en eller flere mistede tænder. Da en bro skal bæres af nabotænderne, kræver det, at disse er sunde og stærke. Broen fremstilles ligesom en tandkrone også i guld, porcelæn eller metalkeramik. Formålet med en tandbro er blandt andet at give et fuldt, pænt tandsæt og flere tænder at tygge med.

 

Hvordan foregår en tandkrone og -brobehandling?

Tandkrone

Kronebehandlingen kræver to besøg i tandlægestolen. Ved første besøg vil tandlægen rense og forme tanden, så den er klar til kronemonteringen. Herefter tager tandlægen aftryk af tanden, så kronen kan fremstilles til at passe lige præcis din tand. Imens kronen fremstilles, indsættes der en midlertidig krone på den naturlige tand. Dette er for at beskytte den.

Ved andet besøg fjernes den midlertidige krone og den endelige krone fastcementeres.

Tandbro

Tandbrobehandlingen minder meget om kronebehandlingen, da denne også kræver to besøg hos tandlægen. Da broen skal fastsættes på nabotænderne, slibes der lidt af disse, så der er plads til tandbroen. Herefter tager tandlægen et aftryk, så tandteknikeren kan fremstille en bro, der passer præcist til dine tænder og dit bid.

På samme måde som ved kronebehandlingen indsættes der en midlertidig bro, der beskytter nabotænderne og tandkødet. Ved andet besøg fjernes denne og den endelige bro cementeres på.


Gør behandlingen med tandkrone eller bro ondt?

Hos Tandlægehuset Høruphav går vi op i, at du får et behageligt og smertefrit besøg i tandlægestolen. En behandling med tandkrone eller bro kan derfor normalt klares ved lokalbedøvelse. Efter behandlingen kan du opleve nogle former for ubehag, f.eks. ømt tandkød. Når kronen/broen er fastcementeret, kan dine tænder de første par dage godt være ekstra følsomme over for kulde eller varme.


Hvor længe holder en tandkrone og bro?

Der er mange forskellige faktorer, som spiller ind på holdbarheden af en tandkronen og bro, men i gennemsnit holder størstedelen af kroner minimum 10-15 år. Hertil fungerer cirka tre ud af fire broer efter 15 år.

For at opretholde kronen og broens holdbarhed bør man være opmærksom på følgende:

  • Overhold de regelmæssige undersøgelser og eftersyn hos tandlægen
  • Børst tænder to gange dagligt
  • Brug tandstikker/tandtrÃ¥d/mellemrumsbørste

Se priserne på tandkroner og -broer.

Har du spørgsmål til tandkroner og/eller broer, er du meget velkommen til at kontakte os.

Skriv til os
info@tandlaege-als.dk

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Hos Tandlægehuset Høruphav vil du blive mødt af en dygtig og anbefalet tandlæge, som også gerne tager imod patienter fra Sønderborg, Lysabildskov og Als.