Graviditet og tandbehandling

Er det vigtigt at gå til tandlægen, når man er gravid?

Ved graviditet bliver trivsel og sundhed som regel et vigtigt element for den gravide.

Man bliver påpasselig med, hvad man udsætter sin krop for og en række spørgsmål vedr. tandbehandlinger kan i den forbindelse melde sig.

Hvis du er gravid, eller hvis du planlægger at blive gravid, kan det være en god idé at oplyse din tandlæge herom. Personalet hos Tandlægehuset i Høruphav vil meget gerne hjælpe og rådgive dig angående din tandpleje under din graviditet.

Vi har også fokus på bedøvelse. Du kan læse mere her om graviditet og bedøvelse. 

Hold dine tænder sunde under graviditet

Ændrede spisemønstre viser sig ofte ved graviditet. Ved en øget trang til søde sager er det vigtigt, at man er særlig opmærksom på sin mundhygiejne. For meget sukker stimulerer bakterierne i mundhulen, hvilket kan udvikle sig til huller i tænderne.

Den ændrede hormonbalance hos den gravide resulterer desuden i ændringer i immunsystemet. Dette kan betyde, at tandkødet ofte vil reagere kraftigere og lettere hæve op, bløde og være ømt under graviditeten.

Dette kan i værste fald udvikle sig til parodontose, hvilket er vigtigt at behandle i tide. Kontakt din tandlæge i HøruphavSydals, hvis du føler ubehag i tandkødet.

Under graviditet er der flere grunde til at være særlig opmærksom på din mundhygiejne og at holde dine tænder rene. Som før du blev gravid, gælder det om at holde tænderne rene med tandbørste og fluortandpasta to gange om dagen. Oplever man morgenkvalme, anbefaler vi at børste tænderne let om morgenen og mere omhyggeligt om aftenen i stedet.

Vedligeholdelse af dine regelmæssige tandlægebesæg

Det er vigtigt at passe sine regelmæssige tandlægebesøg – også når man er gravid.

Tandlægehuset i Høruphav vil tage sine forbehold og sammen kan vi afgøre, om større behandlinger eventuelt skal vente til efter fødslen. Vi vil så vidt muligt undgå at anvende fluorbehandlinger og ikke udskrive receptpligtig tandpasta med højt fluorindhold.

Du kan sagtens børste tænder med almindelig fluortandpasta, da den almindelige daglige indtagelse af fluor ikke påvirker barnet.

For gravide er der desuden ingen risiko forbundet ved at få taget almindelige røntgenbilleder ved tandlægebesøg. Dette er fastslået af Sundhedsstyrelsens retningslinjer for dental røntgen.

Ligeledes er der ingen risici forbundet ved gamle sølvfyldninger ved graviditet. Skulle et akut problem opstå, har tandlægen en lang række behandlingsmuligheder ved hånden, der er derfor ingen grund til at være nervøs.

Oplever man meget tandsten eller blødende tandkød, kan det være fornuftigt med et ekstra tandlægebesøg under graviditeten. Tandlægehuset i Høruphav vil rådgive dig vedrørende mundhygiejne og omkring, hvad der er vigtigt at huske på. Hos os kan du få svar på de spørgsmål, som du måtte have. Kontakt os her.

På klinikken vil du blive mødt af en dygtig og anbefalet tandlæge, som ikke kun tager imod patienter fra Als, men også Sydals, Augustenborg, Nordborg og Gråsten.

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Hos Tandlægehuset Høruphav vil du blive mødt af en dygtig og anbefalet tandlæge, som også gerne tager imod patienter fra Sønderborg, Lysabildskov og Als.